Begeleider aan het woord: Sofie

Met 14 jaar op de teller en nagenoeg alle leefgroepen op haar cv is Sofie Vranckx een gevestigde waarde in het begeleidersteam van MPC Terbank. Op dit moment werkt ze als begeleider in de Meulemanslaan, een leefgroep voor jongeren met een matige verstandelijke beperking. Een job die ze met veel overgave vervult: ‘Ik kan hier echt een meerwaarde betekenen.’

Proeven van elke leefgroep

Ik ben in 2010 begonnen als stagiaire in leefgroep Sint-Jansbergsesteenweg 87, voor jongeren met minder hoge zorgnoden. Omdat een begeleidster op zwangerschapsverlof ging, kon ik haar vervangen. Ik heb uiteindelijk 18 maanden in de S87 gestaan. Toen zij terugkwam, zat MPC Terbank in een babyboom en heb ik aan de lopende band begeleiders in zwangerschapsverlof vervangen. Tussendoor heb ik ook als begeleider van de mobiele ploeg gewerkt, ook in de leefgroepen op de centrale site. Vervolgens begeleidde ik in de leefgroep Groenveldstraat 102 kinderen tussen 6 en 12 jaar met een matig verstandelijke beperking. Na 7 jaar in die leefgroep sta ik sinds vorig jaar in leefgroep Meulemanslaan, bij jongeren en jongvolwassenen met een matig verstandelijke beperking.

In de 14 jaar dat ik hier heb gewerkt, heb ik van nagenoeg elke leefgroep kunnen proeven. De ervaring die je hierdoor opdoet, is echt van goudwaarde. Door in zoveel leefgroepen te staan, leer je werken met een waaier aan profielen en persoonlijkheden, zowel jongeren als collega’s. Door die ervaring heb ik ook een omvattend beeld van de organisatie opgebouwd.

Dankzij mijn omzwervingen heb ik ook kunnen achterhalen met welke jongeren ik het meeste voeling heb. Zo ben ik in Groenveldstraat 102 en later de Meulemanslaan beland. Hoewel iedere leefgroep zijn charmes heeft, bekoorde de sfeer in die leefgroepen me het meest. 

Thuiskomen in Meulemanslaan

De jongeren van de Meulemanslaan zijn bijzonder boeiend om mee te werken. Ondanks hun beperking gedragen ze zich duidelijk naar hun leeftijd. Ze zitten veel op sociale media, hebben liefjes, hebben een goed gevoel voor drama: het zijn echte pubers. Door die puberkuren kunnen de gemoederen in de leefgroep wel eens hoog oplopen. Het is cruciaal om de dynamiek in de leefgroep goed te houden en ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt. Het maakt werken in de Meulemanslaan uitdagend, maar allesbehalve saai.

Veel van de jongeren die nu in de Meulemanslaan verblijven, heb ik als kleintjes begeleid in Groenveldstraat 102. De band met die jongeren voelt heel speciaal. Mijn eerste dagen in de leefgroep voelden echt aan als thuiskomen. Het is bijzonder waardevol om jongeren zo lang binnen hun traject te kunnen volgen. Ik ken de jongeren door en door, en zij vertrouwen mij door dik en dun. Ik kan hier echt een meerwaarde betekenen.

Loslaten tegen je instincten in

Als de huidige lichting van de Meulemanslaan vertrekt… Dan gaan er misschien traantjes vallen. Al zal ik hun vertrek ook snel kunnen plaatsen. Alle jongeren uit de Meulemanslaan stromen door naar een volwassenenvoorziening, dus je weet dat ze terechtkomen in een omgeving die hen warmte en structuur biedt.

Bij jongeren met minder hoge zorgnoden heb je die zekerheid niet. Als zij achttien worden, zijn ze vrij om de leefgroep te verlaten. Veel van hen doen dat ook: zij zijn de leefgroep en de regels beu en vinden dat ze klaar zijn om een nieuw pad in te slaan. Maar meestal hebben ze nog niet de maturiteit, de middelen en het netwerk om zelfstandig te leven. Uit ervaring weet je ook dat veel jongeren uit loyaliteit terugkeren naar hun thuissituatie, ook als ze zijn geplaatst door de jeugdrechtbank. Ze zijn nog zo jong, je kan hen nog zoveel bijleren. Maar toch moet je hen loslaten. Dat is bijzonder hard.

Positieve energie

Over MPC Terbank kan ik eigenlijk alleen maar positieve dingen zeggen. De doorschuifmogelijkheden, de flexibiliteit binnen de uurroosters, een joviale groep medewerkers met een goed luisterend oor: ik voel me hier heel goed opgevolgd en ondersteund. De leerkansen liggen hier ook voor het grijpen. Dankzij de verscheidenheid in leefgroepen kan je ervaring opdoen in een heel breed beperkings- en ondersteuningsspectrum. Daarnaast bieden vormingen ook heel leerrijke inzichten die je kan toepassen in je eigen werking.

Waar ik mezelf zie in de toekomst? Wellicht nog steeds als begeleider in de Meulemanslaan. Werken met jongeren geeft me positieve energie die ik nergens anders zou vinden. Jongeren begeleiden heeft eigenlijk nooit aangevoeld als werk, eerder als ontspanning. Zolang dat gevoel blijft, zie je me zeker niet vertrekken.

Scroll naar boven