All fields are required.

Close Appointment form

Historiek

On(t)roerend erfgoed

Terbank staat voor meer dan ‘800 jaar zorg voor mensen’, een bewogen verhaal van gepassioneerde mensen die een antwoord willen bieden op de maatschappelijke noden van hun tijd.
Doorheen de geschiedenis vanaf de 17de eeuw tot op heden zijn zorgverlening en religieus leven sleutelbegrippen bij ‘Terbank’. In die zorg werd veelal gekozen voor de maatschappelijk meest kwetsbaren en dit vanaf het ontstaan als hoofdleprozerie van Brabant (CA. 1200) over de werking als een contemplatief klooster (17de – einde 18de eeuw) en Dominicanessenklooster (1859 – 1971) tot de werking van de huidige vzw.

In 1922 werden er onder de Dominicanessen verzwakte en door tuberculose bedreigde kinderen opgevangen die les kregen in openluchtklassen. In 1957 werd de overstap gemaakt naar de gehandicaptenzorg. Het Medisch Pedagogisch Instituut Sinte Catharina richtte zich op verstandelijk gehandicapte jongens.

In 1971 werd het bestuur van dit instituut overgedragen aan een vzw, onder lekenbeheer. Deze werd een tweetal jaar later opgesplitst in twee afzonderlijke vzw’s: de school voor buitengewoon onderwijs Ter Bank en de residentiële voorziening voor kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap, MPC Terbank. Beide organisaties ontwikkelden een eigen identiteit en worden in beide sectoren gerespecteerd voor hun baanbrekend werk op verschillende domeinen van zorg en onderwijs

Recentelijk tekent zich een nieuw verhaal met een uitdagend perspectief af voor MPC Terbank vzw en staan we aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen. Onder het motto ‘Wat leeft, groeit’ realiseerde MPC Terbank, in nauwe samenwerking met de school voor buitengewoon onderwijs Ter Bank, een aantal doelstellingen die het leven op de site ingrijpend zullen veranderen.
In 2015 nam de school haar intrek in het voormalige klooster en verhuisde MPC Terbank van het historisch pand naar een nieuwbouw op de site. Deze nieuwbouw werd op maat ontworpen voor vier ‘besloten’ leefgroepen van jongeren met (extreme) gedragsstoornissen, samen met kantoor en vergaderruimten voor de ondersteunende diensten.
Het omliggende park waarvan we een echte ‘beweegtuin’ voor de jongeren willen maken, wordt opgewaardeerd met de functies openluchtbeleving, spel en sport.

We evolueerden van een voorziening die uitsluitend gericht was op verblijf naar een Multifunctioneel Centrum met een aanbod van verblijf, school vervangende dagbesteding, school aanvullende dagopvang, logeren, mobiele en ambulante begeleiding.

De roerende inhoud van zorg, gedragen door enthousiaste medewerkers, is steeds in ontwikkeling, waarbij we blijvend inspelen op de noden van de tijd.
Hoe on(t)roerend toch de evolutie van dit historisch erfgoed.

Het boek  ‘Terbank, 800 jaar zorg voor mensen’   is te koop voor 20 euro. Contact: 016/31 12 50.