“Mensen helpen is een beloning op zich.”

Net als in andere zorgorganisaties zijn vrijwilligers niet meer weg te denken uit MPC Terbank. Momenteel ondersteunen een veertigtal mensen op vrijwillige basis onze werking. Studenten, buurtbewoners, personen uit andere voorzieningen… Of, zoals Theo Van Overstraete, ex-werknemers. Vroeger werkte Theo in MPC Terbank als teamcoördinator van de technische dienst, nu ondersteunt hij elke maandag zijn plaatsvervanger Ilse. Voor de Week van de Vrijwilliger zetten we hem met plezier in de spotlights.

Sfeer terug opsnuiven

Als vrijwilliger een deel van je vorige job terug oppakken, je ziet het niet vaak, maar wel in MPC Terbank. In 2018 vervoegde Theo zich als vrijwilliger bij de dienst die hij van 2000 tot aan zijn pensioen in 2013 coördineerde.

Opvallend genoeg kwam de vrijwilligersvraag niet van MPC Terbank, maar van Theo zelf. “Na je pensioen heb je plots zeeën van tijd. Sommige gepensioneerden hebben daar geen moeite mee, maar ik ben niet echt een persoon die de hele dag in zijn zetel kan doorbrengen. Daarom heb ik aan Ilse gevraagd of ze mijn hulp kon gebruiken.”

“Ook wilde ik de sfeer in de organisatie terug opsnuiven. Ik heb heel wat waters doorzwommen in mijn carrière, maar geen andere job gaf mij de voldoening die ik kreeg van mijn werk in MPC Terbank. Zeg nu zelf: waarom zou je dan niet willen terugkeren?”

Uitgebreid en afwisselend

In principe staat Theo in voor de taken waar Ilse niet de tijd voor heeft, voornamelijk administratieve opdrachten. Daarnaast brainstormt hij ook met Ilse over de uitwerking van dossiers. “Mijn takenpakket hangt sterk af van casus tot casus. Dat maakt mijn vrijwilligerswerk uitgebreid en afwisselend.”

“Op dit moment werk ik samen met Ilse een dossier uit om de luchtkwaliteit van enkele leefgroepen te verbeteren, naar aanleiding van een audit van het VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden). Momenteel zijn we op zoek naar geschikte ventilatiesystemen en -installateurs. Met andere woorden: veel research en opbelwerk. Dat takenpakket neem ik deels over van Ilse.”

Vroeger en nu

Als coördinator technische dienst heeft Theo meer dan zijn steentje bijgedragen aan MPC Terbank. In zijn carrière heeft hij onder meer de bouw van de centrale site en de leefgroep Groenveld 104 opgevolgd, de tweewekelijkse controle van het vervoer van MPC Terbank opgelegd en procedures voor de technische dienst opgesteld waarvan enkele vandaag nog worden gebruikt.

Terugkijkend op zijn functie valt het Theo op dat het takenpakket van zijn opvolger in vele aspecten een stuk complexer is geworden. “Vooral op budgettair vlak komt er veel meer bij kijken: budgetten en investeringen worden nauwlettender opgevolgd. Daarnaast vormt de energietransitie een enorme uitdaging. Ilse werkt momenteel bedrijvig aan energiebesparende maatregelen voor de oudere buitenhuizen. Zonnepanelen laten plaatsen, warmtenetaansluitingen laten installeren: het is een pittige opdracht.”

Minder Mobielen Centrale

MPC Terbank is niet de enige organisatie waaraan Theo zijn vrijwilligersdiensten aanbiedt. “Ik ben ook aangesloten bij de Minder Mobielen Centrale van Oud-Heverlee, een vrijwilligersorganisatie die vervoer voorziet voor personen die zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen.”

Intussen werkt Theo een jaar met plezier bij de vervoersdienst. “Via de Centrale draag ik niet alleen betekenisvol bij aan de buurt, maar onderhoud en breid ik ook mijn sociaal netwerk uit. Aangezien je meestal dezelfde personen vervoert, creëer je automatisch een band met hen. Door elke keer een babbeltje met hen te slaan, leer je hen beter kennen. Zo worden je cliënten na een tijdje goede kennissen. Maar evengoed belandt er een oude bekende in de passagierszetel. Het ideale moment om bij te praten.”

Vrijwilliger in hart en nieren

Theo weet duidelijk zijn vrije tijd na zijn pensioen met gemak in te vullen. “Zelfs als ik thuis ben, weten buurtbewoners dat ze altijd bij me kunnen aanbellen als ze nood hebben aan een helpende hand. Ik wil actief bezig zijn en nuttige bijdragen leveren. Dat is wat mij zo aanspreekt aan vrijwilligerswerk: ik kan mensen helpen.”

Theo is een vrijwilliger in hart en nieren, daar bestaat geen twijfel over. “Het liefst van al help ik mensen zonder dat daar iets tegenover staat. Ik heb geen compensatie nodig: geen geld, geen cadeautjes, niets van dat. Mensen helpen is voor mij een beloning op zich.”

Scroll naar boven